martes, 23 de julio de 2013

La QUINOA: un aliment amb gran interés nutricional

La quinoa és un aliment poc conegut però que nosaltres ja havíem anomenat anteriorment en un altre post. Al contrari del que es pot pensar no és un cereal sinó que es considera dins de la família de les gramínies. La quinoa nutricionalment és rica en carbohidrats i proteïna, a més conté tots els aminoàcids essencials, fent d'aquesta proteïna d'alt valor biològic.

Grans de quinoa am una cullera de fusta


La quinoa és un aliment originari de SudAmèrica, es cultiva a Perú, Argentina, Xile, Equador i Bolivia, aquest últim n'és el major productor. Es cultiva desde fa milers d'anys i sobreviu davant inclemències climàtiques, es pot cultivar desde la selva, passant per les valls seques de Perú i finalitzant a les grans altures (3000-4000m) i el clima muntanyós dels Andes.

Nutricionalment és molt rica en carbohidrats (al voltant d'un 69%) i rica en proteïnes (al voltant d'un 14%) les quals són d'alt valor biològic, això vol dir que conté tots els aminoàcids essencials (són aquells aminoàcids que s'han d'ingerir a través de la dieta ja que l'organisme no els pot sintetitzar), no com la majoria de cereals que són deficitaris en algun aminoàcid.
Destacar que conté greixos mono i polinsaturats, les quals són molt beneficiosos per l'organisme, protegeixen el sistema cardiovascular i serveix per múltiples funcions, com per exemple la formació de membranes cel·lulars.
En quant els minerals, és molt rica en calci i ferro, i també conté magnesi, fòsfor, potassi, coure, manganés i zinc. Anomenar que té una proporció de calci-zinc que fa molt favorable l'absorció d'aquest minerals, el que fa que sigui molt recomanable per problemes de descalcificació òssia o osteoporosi.
És rica en vitamines B1, B2 (riboflavina), B3 (niacina), B9 (Àcid fòlic) i E (tocoferol).

La quinoa és un aliment interessant per esportistes per la seva riquesa nutricional, també per persones que pateixen celiaquia, ja que no conté gluten. Vam parlar de la celiquia un post dedicat a aquesta patologia
Les persones vegetarianes haurien d'introduir aquest aliment a la seva dieta pel seu contingut de proteïnes d'alt valor biològic i per l'aportació de ferro.

Si no sabeu com cuinar aquest aliment o com menjar-lo teniu una recepta de quinoa amb verdures i pipes de girasol d'un post anterior.
  


Maria Casanova, Dietista-Nutricionista 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gràcies per fer-nos arribar el teu comentari. En breu, et farem arribar la resposta en aquest mateix post.

Entrades relacionades

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...