miércoles, 21 de agosto de 2013

La xíndria o la síndria?

La síndria o xíndria és una fruita molt rica en aigua i per tant és fantàstica per l'època estival. Aporta poques calories i l'aigua que conté està enriquida en vitamines i minerals.

Quina de les dues terminologies creieu que és correcte, síndria o xíndria? Doncs ambdues són acceptades al diccionari de la llengua catalana. Simplement depenent de la zona del territori català on siguem s'anomena síndria o xíndria.

Síndria tallada preparada per menjar




La síndria aporta 35 KCal per 100g, però em de tenir en compte que ingerim una quantitat superior, la ració estaria al voltant de 250g. És rica en potassi important per moltes funcions, per exemple pel bon funcionament del cor i l'equilibri àcid base de l'organisme. També conté vitamina C i carotenoids o també anomenada provitamina A, amb propietats antioxidants. A més conté silici i biotina, dos components que intervenen en la salud dels teixits, per exemple el silici es creu que pot ser beneficiós per la densitat òssea i la biotina intervé entre moltes altres funcions en el creixement cel·lular. Un dèficid d'aquesta es veu reflexada en una debilitat d'ungles i cabell.

La síndria és una fruita que pot donar sensació de sacietat ràpidament pel contigut d'aigua, per tant pot ser recomanada en dietes hipocalòriques, es a dir, amb restricció calòrica.
Com que és una fruita molt refrescant a l'estiu és ideal.

Per esportistes és interessant per l'aportació d'aigua, minerals i també de sucre. En acabar un entrenament un batut de síndria és una bona forma de rehidratar-se i recarregar glucogen muscular:

Batut de síndria: Valors aproximats: 149 KCal - 6,5g Proteïna - 28g d'hidrat de carboni. Aquest batut té una proporció 4:1 (hidrats de carboni:proteïna), ideal per recuperar glucogen després dels entrenaments, com ja hem anomenat anteriorment.




250g Síndria (1 tall mitjà)
1 iogurt natural desnatat
1cp de mel o xarop d'atzavara
2 fulletes de menta








Doncs a consumir Xíndria o Síndria!! Escolliu el mot que més us agradi!

Maria Casanova, Dietista-Nutricionista

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gràcies per fer-nos arribar el teu comentari. En breu, et farem arribar la resposta en aquest mateix post.

Entrades relacionades

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...