lunes, 31 de diciembre de 2012

Bona Revetlla de Cap d'any: la tradició de menjar raïm

En el nostre país, és tradició iniciar l'any prenent 12 grans de raïm coincidint amb les 12 campanades de mitjanit del dia 1 de gener. Això fa que aquest dia es consumeixin grans quantitats de raïm, una fruita molt típica del Mediterrani i amb un alt valor nutritiu, del qual us farem un petit resum.

La tradició de menjar raïm la nit de cap d'any al nostre país data aproximadament de l'any 1909, i per tant, va ser instaurada fa relativament poc temps. Aquest any, la collita de raïm a València va ser molt abundant, i els viticultors de la zona van regalar-ne a la població perquè en mengessin durant la nit de cap d'any, promovent que si en consumien tindrien bona sort l'any següent. En els anys successius, el fet de menjar raïm com a símbol de bona sort es va anar institucionalitant i van sorgir dites al respecte, com per exemple: "Menjar raïm per cap d'any, porta diners per tot l'any"


Aquesta història és la més sostinguda, tot i que val la pena esmentar que el Consell Regulador de denominació d'origen de la Vall de Vinalopó (zona on es cultiva el raïm de la varietat Aledo, que és la que consumim per cap d'any) no ratifiquen oficialment aquesta història ja que no tenen dades que l'avalin amb tota fiabilitat.

El raïm és una fruita típica de la Conca Mediterrània, com comentàvem, la varietat més consumida per cap d'any és l'aledo. Té una composició nutricional rica en sucres i minerals. En relació als sucres, aquests representen un 15% de la composició total, i són, concretament, la glucosa i la fructosa. En aquest sentit, doncs, les persones diabètiques han d'anar en compte en consumir-lo, per aquesta riquesa en sucres.

En relació als minerals, la seva riquesa, fa que se li atribueixin propietats alcalinitzants. Té un aportació considerable en potassi i àcid fòlic, i també conté calci i provitamina A.

Aquesta fruita conté unes substàncies anomenades antocianòcids, flavonoids i tanins, que són beneficiosos per la salut per la seva acció antioxidant. 

Per altra banda, la pell del raïm proporciona un bona aportació de fibra (pectina).

uva, aledo, raïm, blanc

Que passeu bona revetlla de cap d'Any i els millors desitjos pel 2013! Salut i Dieta Sana!

Maria Casanova, Dietista-Nutricionista

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gràcies per fer-nos arribar el teu comentari. En breu, et farem arribar la resposta en aquest mateix post.

Entrades relacionades

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...