lunes, 10 de diciembre de 2012

3r Congrés d'Alimentació i Salut Conscient

El passat dissabte dia 1 de desembre, vaig assistir al 3r Congrés d'Alimentació i Salut Conscient organitzat per Viadimension, a l'Auditori AXA de Barcelona.

Va ser un Congrés que donava un punt de vista diferent a l'habitual. La filosofia de l'alimentació i salut conscient està basada en seguir uns hàbits de vida adaptats al medi i a les teves necessitats de moment i realitzar petits canvis en els hàbits de vida que poden ser molt beneficiosos per la salut, com per exemple pendre consciència dels aliments que mengem o de la forma en que ens els mengem (ràpid o drets).

El primer dia de congrés es van realitzar ponències d’allò més interessants i amb uns professionals immillorables de temes molt diversos sobre alimentació, fitoteràpia i botànica, radiacions a l'hàbitat i tòxics a l'alimentació actual. El tipus d'assistents eren molt diversos de tots els àmbits, des de professionals de la salut a persones amb inquietuts sobre la forma de vida que portem.

Ponencia 3er Congreso alimentación y salut consciente
Dr. Nicolás Olea foto cedida per Daniel Ortiz


El Congrés del dissabte va començar amb Astrid Van Ginkel (Farmacèutica i Màster en Biologia) que va realitzar la xerrada sobre “¿Cómo la naturaleza nos puede ayudar a mejorar la salud?", Juan Carlos López Sancho (expert en RadioGeobiologia) que realitzà la ponència sobre “Móviles y wifi ¿Cómo liberarnos de los tóxicos en el hogar y cómo protegerse del exceso de radiaciones electromagnéticas?”, el Dr. Ramón Tormo (metge Pediatra per la UB i metge de la clínica Quirón) va explicar el tema de “Alergias. El sistema immune en jaque por los tóxicos", el Dr. Nicolás Olea (Catedràtic de Medicina Interna a la Universitat de Navarra i cap d’unitat de Radiologia del Hospital Clínic de Granada) “Exposición ambiental a través de la alimentación” i per últim Evarist March (Biòleg i etnobotànic) va exposar “Plantas silvestres comestibles”


La ponència del Dr. Tormo va ser molt interessant ja que alertava de quins aliments poden ser més o menys perjudicials per la salut. Per exemple les intoleràncies a la llet o la celiaquia, entre d'altres. Aportava petits consells sobre com canviar hàbits que poden ser perjudicials. Va esmentar que segons alguns estudis, introduir aliments amb gluten entre el 3r i el 5è mes pot reduir la provabilitat de patir celiaquia en un futur. També un altre consell fou que quan escalfem aliments al microones ho fem en envasos de vidre ja que el plàstic pot traspassar molècules a l'aliment.

Per altra banda, l'exposició del Dr. Nicolás Olea, referent a Espanya en la investigació de tòxics en aliments i investigació de càncer, també va ser molt interessant. Va aportar  diferents dades, com per exemple estudis realitzats a França sobre menús d'escolars en els que es van descobrir gran quantitat de residus alguns dels quals podrien ser probablement cancerígens, i altres perturbadors hormonals. També va donar dades sobre altres estudis on demostrava que l'exposició a químics ambientals és la 3a causa de risc de patir càncer de mama. Entre aquests agents químics hi ha pesticides, dioxines, bisfenols, ftalats, tots ells perjudicials per la salut.

El diumenge es van realitzar ponències sobre alternatives per a l'alimentació infantil, sobre edulcorants naturals com l'estèvia, com descontaminar les aigües tòxiques, la nutrició del que digerim, els aliments processats o cuinats a temperatures superiors a 40º i com recuperar els minerals perduts amb l'agricultura amb químics. 

Aquest congrés em va resultar molt enriquidor ja que els professionals que exposaven la problemàtica i les possibles solucions o canvi d'hàbits tenien el suport d'estudis realitzats per institucions sense interessos. 
Com a conclusió fent petits canvis en els nostres hàbits podem millorar la nostra qualitat de vida.


Maria Casanova, Dietista-Nutricionista

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gràcies per fer-nos arribar el teu comentari. En breu, et farem arribar la resposta en aquest mateix post.

Entrades relacionades

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...