lunes, 8 de abril de 2013

La celiaquia i l'esportista

Quins són els símptomes de la celiaquia (transtorn digestiu que s'origina quan es consumeix aliments rics en gluten) i com els esportistes celíacs poden dur una dieta equilibrada? En aquest post us en farem cinc cèntims.

La celiaquia és un transtorn intestinal que pateixen certes persones davant la ingestió d'aliments rics en gluten. El gluten és una proteïna que està present en certs cereals, el més conegut dels quals és el blat. En ingerir aquests aliments rics en gluten, la persona pateix problemes digestius de malabsorció, com per exemple, diarrees, restrenyiment, carències de vitamines i minerals, entre d'altres.

El tractament principal és retirar tots aquells aliments rics en gluten de la dieta, d'aquesta forma el malalt normalitzarà la seva situació diària.

aliments fet de blat

En ingerir aliments rics en gluten, els celíacs, pateixen danys a la mucosa de l'intestí prim afectant a les cèl·lules intestinals que s'encarreguen d'absorbir els nutrients (vellositats intestinals), produïnt atrofia en aquestes. Això deriva en una problemàtica greu de malabsorció, produïnt diarrees i desnutrició al no absorbir els nutrients.


vellositats intestinals atrofiades per celiaquia
Font www.aafp.org. Article Celiac Disease
La primera foto (A) és d'in intestí sense patologia, a la foto (C)  podem observar una atrofia en la mucosa intestinal, en comparació amb la (A). Les fotos (B) i (D) són les anomenades vellositats, aquestes dues són de persones amb celiaquia, estan atrofiades ambdues.
Normalment, com comentàvem, els símptomes són evidents, com la presència de diarrees agudes o restrenyiment, però hi ha casos on no hi ha aquestes manifestacions. En aquests casos la manifestació és subclínica, és a dir, que no s'aprecien símptomes aguts i es van produïnt danys progressivament,  produïnt anèmies ferropèniques, pèrdua de pes, retràs en el creixement (en el cas d'infants), hipocalcèmia (dèficid de calci per la malabsorció) entre d'altres.

No s'ha definit completament els mecanismes i els motius d'aquesta enfermetat, es creu que pot ser autoinmune i que pot existir predisposició genètica a patir-la.

El tractament principal és eliminar els aliments de la dieta que continguin gluten de per vida. No es podrà consumir cap tipus d'aliment amb gluten ja que llavors tornarà a manifestar-se la símptomatologia anomenada.

A banda de retirar el gluten de la dieta, s'han de canviar els hàbits de les llars amb presència d'algun membre celíac. D'aquesta manera, s'hauria de cuinar amb estris de cuina diferents, per als aliments amb i sense gluten, ja que la contaminació creuada pot fer que cuinar amb els mateixos estris amb els que es manipulen aliments amb gluten quedin partícules i aquestes contaminin els aliments sense gluten, afectant finalment al familiar celíac.

I ens preguntarem, quins aliments contenen gluten?

Doncs els cereals tals com blat (trigo cast.), ordi (cebada cast.), sègol (centeno cast.), civada (avena cast.), espelta, kamut.

Apart d'aliments fets amb aquest cereals (pa, pasta, pastissos...) hi ha molts aliments preparats, precuinats i salses que utilitzen com espessants aliments que contenen gluten, com per exemple, la farina de blat. S'haurà de donar especial importància a revisar els ingredients d'aquests i comprovar si en porten.

Actualment, el mercat està àmpliament sensibilitzat amb aquesta malaltia i existeixen molts aliments especialitzats per a celíacs i també molts aliments no especialitzats, que afegeixen un logo indicant que és lliure en gluten.

logo d'aliments sense gluten
Un dels logos que podem trobar en els productes lliures en gluten

I si sóc esportista i celíac, què he de fer?

Un/a esportista que debuti en celiaquia patirà una baixada forta del seu rendiment a causa dels problemes intestinals de malabsorció. S'haurà de controlar la patologia i retirar el gluten de la seva dieta. D'aquesta forma podrà normalitzar la seva vida i el rendiment esportiu.

Com hem anomenat anteriorment hauria de mantenir aquesta dieta lliure en gluten tota la vida, ja que consumir petites quantitats tornaran a lesionar la mucosa intestinal.

Un bon control en els ingredients dels aliments que consumeix el lliuraran de qualsevol problemàtica. Hauria d'anar amb especial compte amb els aliments que consumeixi en la pràctica esportiva com per exemple les barretes, gels i batuts, entre molts altres.

A la dieta de l'esportista és molt típic consumir aliments compostos per blat, com la pasta, el pa o els cereals. En el cas dels celíacs, s'haurien de substituir per cereals que no continguin gluten, com per exemple, d'arròs, de blat de moro o pa especialitzat sense gluten.

A continuació adjuntem un llistat d'aliments rics ens hidrats de carboni que l'esportista pot consumir lliurement sense perill que continguin gluten.


Taula en dos columnes d'aliments lliures en gluten: amarant, mill, quinoa, blat de moro, llegums, blat sarraí, arròs i patata.

Hi ha certs aliments processats que poden contenir gluten, com per exemple:

taula de dos columnes d'aliments processats que poden contenir gluten: daus de brou, caramels, embotits, truita de patates, patates fregides, salses vàries, verdures cuites, sopes

A més a més, un/a esportista quan estigui fora de casa, competint o simplement viatjant, hauria de pendre mesures preventives en la seva alimentació:

- Parlar amb el personal de l'hotel o del restaurant on vagi i comentar que és celíac
Portar aliments de casa que pugui consumir per si no troba aliments lliures en gluten

Existeixen organitzacions de celíacs que aporten més informació en marques comercials, productes lliures en gluten i altres recomanacions interessants tals com, Celíacs de Catalunya i la "Federación de Asociaciones de celíacos de España"

Espero que us hagi servit tota aquesta informació i si teniu dubtes o comentaris, si us plau, feu-nos-els arribar.


Maria Casanova, Dietista-Nutricionista

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gràcies per fer-nos arribar el teu comentari. En breu, et farem arribar la resposta en aquest mateix post.

Entrades relacionades

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...