jueves, 27 de febrero de 2014

DILLUNS EM POSO A DIETA!

Aquest post és una entrada atípica, molt diferenciada a les altres i amb una reflexió la qual em trobo molt habitualment entre els pacients, LA PRESSA PER PERDRE PES.

Quantes vegades hem sentit aquestes frases tan típiques? "Aquest any em poso a dieta" o "Dilluns em poso a dieta". M'agradaria fer una reflexió sobre objectius i propòsits tants cops proposats i tants cops avortats.

Tot inicia quan acaben les Festes de Nadal, quan tenim un event important, s'apropa l'estiu i altres ocasions amb motius molt variats. És llavors ens quan "entra la pressa" per perdre pes amb dietes hipocalòriques extremistes, dietes proteïques sense control i dietes amb els noms més variats possibles (Dukan, de la Zona, disociada, Paleo...). I jo em pregunto....Per què pretenem perdre tot el pes guanyat durant mesos o anys en només un mes?! Sincerament....Miracles a "Lourdes". 

Santuari de Lourdes amb la verge de Lourdes a mà dreta

En aquesta societat d'estrés i presses, volem les coses JA! sense grans esforços, però plantegem-nos enmig d'aquest caos que en qüestió de salut no hauriem de jugar amb el nostre cos, simplement parar i posar seny.

Per què no ens plantegem objectius més realistes? És molt més fàcil conscienciar-nos en anar progressivament, un kilo a la setmana (1) és el recomanat, l'organisme s'adapta i va movilitzant greix, que és el que realment interessa perdre. Amb dietes baixes en hidrats de carboni o molt restrictives s'ha observat que realment es perd un percentatge molt alt d'aigua corporal (1), per tant majoritàriment es perd volum, no greix. Per això amb aquestes dietes hi ha els temuts i coneguts "efectes rebot".


dibuix d'una dona pujada a una bàscula

Marquem-nos OBJECTIUS progressius i realistes, d'aquesta manera tindrem una adhesió molt més alta a la nova dieta i als nous hàbits amb resultats més eficaços, oblidem-nos de les "DIETES MIRACLE" (2).

Un altre punt a destacar és la paraula DIETA, associem aquest substantiu a restricció, patiment però això no és correcte, dieta és el patró alimentari que segueix cada individu, composada pels aliments i begudes que ingerim diàriament. No associem anar a un/a dietista i fer dieta, sino a anar a el/la dietista i modificar hàbits de l'actual dieta.

Respecte a les "DIETES MIRACLES", com podem identificar que es tracta d'una d'elles?
Parlarem d'una de les famoses, LA DIETA DUKAN. Qui no n'ha sentit a parlar? (3) Aquesta dieta a sigut analitzada donat la seva repercussió i la quantitat de persones que la van seguir.
L'ADA (Associació Americana de Dietètica) i l'AEDN (Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes) es van posicionar respecte aquest métode desaconsellant el seu seguiment. Han redactat diferents documents (2,3) posicionant-se i basant-se amb documentació científica relacionada.
Van desglosar diferents punts i van treure vàries conclusions:

- El métode Dukan no té cap evidencia científica, no hi ha cap dada científica espanyola ni internacional que corrobori la seva eficacia.
- Aquestes dietes o métodes fraudulents s'identifiquen per:
     - Prometre resultats RÀPIDS i MÀGICS
     - PROHIBIR el consum de certs aliments o grups d'aliments
     - Fer llistats d'aliments BONS i DOLENTS
     - Exagerar la realitat científica d'algun nutrient
     - Inclueixen testimonis i relats
     - Afirmacions que contradiuen els col·lectius sanitaris

A més el métode Dukan en els seus llibres contenen frases que incompleixen clarament la legislació (Real Decret 1907/1996 del 2 d'agost) en el que anomena:

"Queda prohibida qualsevol classe de publicitat o promocions directes o indirectes, massives i individualitzades de productes, materials, substàncies, energies o métodes amb una pretesa finalitat sanitària en els següents casos":

  - [...] Que suggereixin propietats específiques contra la obesitat o pèrdua de pes
 - Que utilizin la paraula «natural» com característica vinculada a pretesos efectes preventius o terapéutics.
 - Que atribueixin a determinades formes, presentacions o marques de productes alimenticis de consum ordinari concrets i específicas propietats preventives, terapéutiques o curatives.
  - Que pretenguin aportar testimonis de professionals sanitaris, de persones famoses per el públic o de pacients reals o suposats, com mitjà d'inducció al consum. 

Seguint analitzant el métode Dukan també atribueix propietats de pèrdua de pes a les proteïnes. Un recent estudi va demostrar que no existeix cap prova científica relacionada per associar l'alt consum de proteïnes amb ventatges pel control de pes corporal.

A la llarga una dieta amb alta ingesta proteïca ha sigut associada a patologies cróniques, com osteoporosis, càlculs i insuficiència renal, patologies cardiovasculars i obesitat.


noi obés amb un plat amb un bistec amb forma de cor

La reflexió és, valorem amb consciència si realment compensa perdre volum ràpidament i amb futurs "danys col·laterals o simplement tenir paciència i canviar els hàbits per arribar a una pèrdua de pes real, progressiva i molt més saludable. Vosaltres decidiu!


1. Documento FEMEDE. Programas adequados e inadequados de pérdida de peso
2. Font GREP-AEDN: ¿Cómo identificar un producto, un método o una dieta "milagro?
3. Font GREP-AEDN: "Dieta" o "Método" Dukan postura del GREP-AEDN

2 comentarios:

  1. Molt bona reflexió Maria!
    Felicitats per l'article ;)
    Rosa

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gràcies Rosa! Aquesta reflexió és quelcom que em trobo habitualment....i la veritat em sap greu la desinformació i les presses que existeix en dietètica i nutrició....Seguirem lluitant! ;)

      Eliminar

Gràcies per fer-nos arribar el teu comentari. En breu, et farem arribar la resposta en aquest mateix post.

Entrades relacionades

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...