sábado, 2 de noviembre de 2013

LA CASTANYA: Un "SuperAliment" que fa tardor i Castanyada!

A la tardor el clima canvia, arriba el fred i els aliments es renoven. Un dels aliments que fa tardor és la castanya, un fruit molt atípic. D'aquesta podriem arribar a dir que estaria entre una fruita i un fruit sec, per les seves característiques tant especials. És un aliment molt nutritiu, la natura ens ofereix en aquesta època un aliment ideal per preparar-nos per l'hivern i enfortir l'organisme.
La castanya és molt rica en hidrats de carboni (al voltant d'un 42%) i pobre en greixos (1,3% aproximadament), seria aliment a considerar en les dietes dels esportistes per la seva riquesa en hidrats i així introduir aliments diferents.

castanyes
 
La castanya és un aliment molt nutritiu i energétic. És rica en carbohidrats i pobre en greixos. La seva proteïna no seria d'alt valor biològic ja que no conté tots els aminoàcids essencials.
Tenen propietats galactògenes (se li atribueixen que poden ajudar a la producció de llet materna) i també serveixen en casos de diarrees, ja que és astringent. Es podrien introduir com aliments alternatius fora del típic arròs bullit i pa dextrinat, sobretot el seu suc.
 
Estan considerades alcalinitzants, ja que contenen magnesi i riques potassi (compte persones amb tractament de diàlisi, ja que han de controlar aquest mineral) i són pobres en sodi.
 
A comentar que costen de digerir i per tant són flatulentes, per tal de minimitzar això s'ha de fer una bona cocció les faria més digeribles, fetes al forn a més tenen un sabor boníssim.
 
A continuació us donem una recepta boníssima amb castanyes! 
 
Crema de castanyes i ceba
  1 bol de castanyes cuites
3 bols de ceba dolça picada
1 cp de gingebre ratllat
1 branqueta de farigola
1 xic de sal
1cs d'oli d'oliva
1cs d'herbes aromàtiques: fonoll i anís. (Fer un paquetet amb 1 gasa i lligar-ho amb un fil)

Caramelitza la ceba a foc lent amb una mica d'oli d'oliva. Quan la ceba estigui caramelitzada afegeix un bol i mig d'aigua calenta amb el bol de les castanyes ja cuites prèviament. També afegeix la farigola i 1 culleradeta de gingebre. A la barreja afegeix el paquetet amb les herbes.
Fes una cocció d'uns 10-12 minuts a foc mig. Retira les herbetes i passa-ho tot per la batedora.


bol amb crema de castanyes


Espero que vagi de gust! Salut i Dieta Sana  ;)

Maria Casanova, Dietista-Nutricionista

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gràcies per fer-nos arribar el teu comentari. En breu, et farem arribar la resposta en aquest mateix post.

Entrades relacionades

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...