jueves, 12 de abril de 2012

Les temudes "rampes" durant l'activitat física

Per a l’esportista patir rampes durant una cursa pot llençar per la borda tota la preparació prèvia. Les rampes són contraccions musculars, involuntàries i doloroses que apareixen normalment durant i després de l’exercici o marxa, però fins i tot poden aparèixer durant el descans nocturn. A nivell científic no s’ha descobert la causa  principal ni la forma de prevenir-les completament.

Tot i això hi ha diferents factors de risc, que poden ocasionar l’aparició de rampes com per exemple, alteracions en el sistema nerviós que afectin a la relaxació muscular, l’escurçament muscular a causa d’un mal hàbit d’estiraments, fatiga muscular pròpia de l’esforç, portar una alimentació desequilibrada o una mala hidratació i pèrdua d’electròlits (minerals) per la sudoració.

El tractament podria ser estiraments passius del múscul afectat, repòs, correcció postural, entre d’altres, si la rampa persisteix s’hauria de recòrrer a un professional per tractar l’afectació.

noia realitzant estirament evitar rampes

En quant al tractament dietètic, s’haurien d’adequar les reserves de carbohidrats i mantenir un bon balanç hídric i d’electròlits (minerals).
S’ha de mantenir un bon nivell de glucogen muscular amb una correcta ingesta de carbohidrats, tal com s’ha anomenat en altres posts, això és molt important ja que un múscul buit de glucogen és molt més lesionable i al estar menys hidratat (el glucogen conté aigua) és un factor de risc per rampes. A més s’hi hi ha dèficit de glucogen apareix la fatiga més ràpidament, per tant també augmenta el risc de patir-les.

Per un altra banda també hi ha la sudoració pròpia de l’activitat física, en la qual és perden molts electròlits (minerals) i aigua. És molt important durant l’activitat beure aigua amb una dissolució de sals minerals constantment. Amb la suor es poden perdre electròlits tal com, potassi, magnesi i calci entre d’altres, la pèrdua excessiva d’aquests també pot augmentar el risc de patir rampes.

Per tal de recarregar aquest electròlits hi ha preparats comercials, les anomenades sals minerals. Per exemple, tenim el de la marca NutriSport®, l’SportDrink® i el de la marca Powerbar®,  l’Isoactive® o l’ Isomax® (aquest a més incorpora cafeïna i aminoàcids).

Per altra banda, en quant a l’alimentació tenim les ametlles, els cereals, les pipes de girasol (que són molt rics en magnesi) i les orellanes, fruits secs i plàtans (que són rics en potassi) i els làctics o les llavors de sèsam (rics en calci).

Si el problema persisteix és recomanable fer una aportació extra de magnesi ja que aquest és molt eficaç per a la relaxació muscular. Una bona solució és el producte Magnesium de la marca Powerbar® que dóna l’aport extra en format líquid o el Siobin de Sabinco® en comprimids.

Maria Casanova, Dietista - Nutricionista


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gràcies per fer-nos arribar el teu comentari. En breu, et farem arribar la resposta en aquest mateix post.

Entrades relacionades

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...