jueves, 29 de noviembre de 2012

Esportista....alimenta't bé que arriba l'hivern!


Ara que arriba l’hivern, toca entrenar en un clima meteorològic molt més inhòspit i és el moment en el que hem de cuidar al màxim el nostre cos. Entrenar amb baixes temperatures afecta al nostre sistema immunitari, fent d’això una lluita constant. Si no tenim un sistema immunitari prou fort podem caure malalts o fer que un simple refredat no ens deixi rendir al màxim.




Però sabíeu que hi ha aliments que ens poden ajudar a estimular el sistema immune o fins i tot a ajudar-nos a alleugerir els símptomes del refredat? Sabíeu també que si consumim aliments més energètics ajudem a l’organisme a escalfar-se davant les baixes temperatures?

Anem a repassar alguns d'aquests aliments que ens ajudaran a cuidar la nostra salut i millorar el nostre rendiment esportiu en aquesta estació de l'any que iniciarem en breu.


Els alls i les cebes, són aliments que tenen propietats antibacterianes i antiparasitàries, entre d’altres. Poden ajudar a combatre infeccions, tals com els refredats o la bronquitis. Com a inconvenient, algunes persones tenen problemes a l'hora de digerir-los, però llavors, es poden consumir lleugerament cuits. Una bona idea és fer un brou de ceba, que ens aportarà escalfor i les propietats d'aquest aliment.

La remolatxa ens aporta gran quantitat de minerals, com el potassi, el ferro, el calci i el magnesi. Addicionalment a aquest minerals, que són molt interessants per a l’esportista, la remolatxa poseeix un efecte alcalinitzant, una propietat interessant, ja que amb els entrenaments acidifiquem l’organisme. Aquest efecte basificant fa que ens recuperem millor dels entrenaments i per tant, que no afecti tant al sistema immunitari, fent així que no baixin les nostres defenses. La remolatxa la podem consumir ratllada, en suc, o dins de cremes de verdures.

Les algues aporten molts minerals (potassi, magnesi, calci, ferro, iode), i consumides en poca quantitat, però afegides als àpats, poden ser una aportació molt enriquidora a la nostra dieta, a la vegada que aporten un efecte alcalinitzant, fet que ens ajudarà a recuperar-nos millor.

A la família dels trics podem trobar gran varietat de fruites: mandarines, taronges, aranges, llimones i llimes. Aquestes fruites aporten antioxidants com la vitamina C, que intervé en moltes funcions de l’organisme, una de les quals es creu que intervé en el sistema immunitari (en discussió en molts estudis). A més a més, els cítrics tenen unes substàncies anomenades flavonoids, que en recents estudis els atribueixen la propietat de  poder lluitar contra els virus (Segueix en estudi)



Aranga

Les crucíferes, nom de la família de les cols, cols de brusel·les, col lombarda, bròquil, etc., aporten substàncies anomenades isotiocianats, glicosinolats, entre d’altres, que són compostos asofrats als que se'ls atribueix propietats anticancerígenes. Amb la cocció, aquestes substàncies poden alterar-se, per la qual cosa, és més beneficiós consumir-les crues. Addicionalment, crues aporten moltes vitamines i minerals, com la vitamina C, vitamines del grup B, betacarotens, seleni i flavonoids.


Per altra banda, també disposem d'aliments que tenen propietats que estimulen l'organisme i d'aquesta manera, ens aporten calor intern. En aquesta línia, la medicina tradicional xinesa té entre els seus principis la recerca de l'equilibri intern de l'organisme, basant-se en la teoria del YIN i el YANG, criteri de divisió de l'univers de la filosofia oriental. Aquestes són dues forces oposades i complementàries que no poden existir una sense l'altra: el YANG seria la calor, el dia, l'estiu, l'ascendent, mentre que el YIN seria el fred, la nit, l'hivern, el descendent.


D'aquesta manera, l’hivern seria considerada YIN, per la qual cosa, el cos, en aquesta època de l'any tendirà a estar en aquesta situació YIN. Per tant, a l'hivern per poder estar en equilibri hauríem de consumir aliments amb més poder YANG, es a dir, més energètics. Aquests podrien ser aliments com el gingebre o les infusions ajurvédiques yogui que són dos productes molt energètics que ajuden a augmentar el calor intern. 


jengibre

Tot això pot semblar molt holístic, però simplement es basa en l'aplicació del sentit comú i la lògica del cos humà. Si a l’hivern fa més fred l’organisme ha de lluitar contra els efectes adversos de la meteorologia i per tant, tot això, pot fer disminuir-ne les defenses. D’altra banda, ingerint aliments calents ajudem al cos a termoregular-se evitant-li feina i reduïnt-ne el possible desgast. És una aplicació molt senzilla que ens pot evitar mals majors.

Amb aquests consells, espero que passeu un bon hivern!

Maria Casanova, Dietista-Nutricionista

2 comentarios:

  1. Maria, cada vegada t'ho curres més. Tot molt ben presentat i explicat. A tope!! com amb la bici.

    ResponderEliminar
  2. Moltes gràcies Quim, a disposar. Seguim treballant per tal de seguir informant i educant en l'àmbit de la nutrició i dietética.

    ResponderEliminar

Gràcies per fer-nos arribar el teu comentari. En breu, et farem arribar la resposta en aquest mateix post.

Entrades relacionades

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...