miércoles, 16 de mayo de 2012

L'hidratació durant l'activitat física

Ara que arriba el temps de calor és molt important beure líquid ja que amb la suor perdem molta aigua corporal (el cos humà està compost aproximadament en un 75 % per aigua).

Quan realitzem activitat física generem molta calor i el cos té diferents mecanismes per regular aquest excés de calor. Un d'aquests mecanismes és la suor.

Amb la suor hi ha una pèrdua de líquid, que hem de reposar bebent constantment i en petites quantitats. La quantitat adient seria beure entre 125 i 250 ml (un quart i mig bidó) cada 10-20 minuts durant l'activitat. Esperar tenir sensació de set no és un bon indicatiu ja que vol dir que ja hem iniciat el procés de deshidratació.


noi bebent després de fer esport

La deshidratació afecta molt negativament al rendiment físic i augmenta el risc de patir fatiga. Això succeix perquè baixa el volum sanguini (per pèrdua d'aigua), llavors hi ha menys fluxe sanguini a la pell provocant menys dissipació de la calor i augmenta el risc de  patir un cop de calor.

Amb la suor també excretem una gran quantitat de minerals, tals com sodi, clor o potassi. Si suem en excés i no els reposem podem patir rampes i debilitat. 

Podem preparar-nos una beguda casolana a base de suc de llimona, aigua, una cullerada de sal, 5 cullerades de sucre, 1 cullerada de bicarbonat, però és mésrecomanable hidratar-se amb begudes preparades, és a dir, begudes que aportin carbohidrats i minerals afegits. Aquests ens ajudaran a una hidratació més ràpida a més de reposar els minerals i retardar la fatiga, va bé per la recarregar el glucogen consumit.

Un dels minerals interessants és el sodi, que és perd molt per la suor. Aquest, si està inclòs a la beguda estimula la set (obligant a l'esportista a beure).
Aquestes begudes preparades s'han de consumir fresques entre 10 i 15 graus.

Si la beguda també porta carbohidrats aquestes és millor que siguin d'una concentració del 6 al 8% com a màxim (6 a 8 grams de carbohidrats cada 100 ml)
Els sucs de fruites tenen una alta concentració de carbohidrats i a l’organisme li costarà més hidratar-se, per tant, és millor diluir-los amb aigua.


Maria Casanova, Dietista - Nutricionista

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gràcies per fer-nos arribar el teu comentari. En breu, et farem arribar la resposta en aquest mateix post.

Entrades relacionades

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...