miércoles, 23 de enero de 2013

El quefir, la beguda fermentada. Heu sentit a parlar d'ella?

Avui parlarem d'un aliment no gaire popularitzat però si molt beneficiós per a la salut, el quefir. D'aquest és produeix una beguda fermentada per microorganismes originària de la zona de les muntanyes del Caucas, Tibet o Mongòlia, que es va extendre a Europa al voltant del s. XIX. Es pot obtenir beguda fermentada amb quefir de l'aigua, de la llet i del te, el més popular és el de la llet.



El quefir són uns petits nòduls. Concretament són uns microorganismes formats per llevats i bàcils.

Antigament, aquests nòduls es trobaven en els recipients de fusta on quallaven la llet per fer formatge. Un bon dia, van descobrir que aquests nòduls donaven una beguda de molt bon sabor i van observar que era més digerible que la llet.

En aquest sentit, podem pensar que si és un producte fermentat és comparable alimentàriament amb el iogurt, però no és així. El procés de fermentació és diferent, en el iogurt és una fermentació làctica produïda només per bacteris i en el quefir és una fermentació làctica i alcohòlica. La fermentació làctica la realitzen els bacteris i l'alcohòlica, els llevats.

El quefir té unes propietats molt beneficioses. En tractar-se d'un producte fermentat, ens pot ajudar al bon equilibri de la flora intestinal pròpia. A més a més, és un producte molt digerible, ja que hauria experimentat una "pre-digestió" en la seva fermentació, la qual cosa fa que s'absorveixin millor els seus nutrients. El sabor del producte de la fermentació de la llet és semblant al del iogurt però lleugerament més àcid.
La composició nutricional del quefir de llet, depèn molt de la llet escollida, però a destacar que és un aliment ric en calci, fòsfor, magnesi i vitamines de grup B. Aporta també proteïnes d'alt valor biològic i un contingut baix de lactosa (ja que els microorganismes fermenten la lactosa).
On podem trobar els nòduls de quefir? Aquests nòduls no es venen, sino que es regalen, aquest organisme a mesura que va fermentant creix i és molt habitual que es regali. El que si que podem comprar és el producte final ja fermentat. El podem trobar en herbo-dietètiques i botigues d'alimentació de productes ecològics.
Més endavant parlarem de com fer nosaltres a casa la fermentació del quefir de llet, aigua i te.
Salut i Quefir!  
Maria Casanova, Diestista-Nutricionista

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gràcies per fer-nos arribar el teu comentari. En breu, et farem arribar la resposta en aquest mateix post.

Entrades relacionades

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...